Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Wiosna

Poczuj powiew wiosny
W marcu, kwietniu oraz maju dni wydłużają się, a pogoda ociepla się w całym kraju. Topniejący śnieg tworzy wszędzie naturalne wodospady, które wraz z kwitnącymi kwiatami sprawiają, że wiosna w Norwegii jest naprawdę niezwykła.
A woman in a blossoming orchard in Hardanger
Hardanger.
Photo: CH / Visitnorway.com

Norweska wiosna to sezon, który najciężej zdefiniować. W niektórych latach nadchodzi wcześnie, a w innych późno. Czasami temperatury są naprawdę wysokie, a innym razem jest chłodno aż do okresu letniego. I podczas gdy wielu uważa, że wiosenne zrównanie dnia z nocą w dniu 20 marca będzie pierwszym dniem sezonu, wiosna może tak naprawdę zacząć się już w lutym w niektórych częściach kraju. Meteorolodzy nalegają, aby pierwszym dniem wiosny był 1 marca, jednak wiele osób wyjeżdża w góry podczas tygodnia wielkanocnego, by zjeżdżać na nartach w ostatnim tygodniu zimy.

W maju, w Norwegii zaczynają rozkwitać zarówno kwiaty, jak i sami mieszkańcy kraju. Natura dosłownie eksploduje - drzewa i kwiaty budzą się do życia, topniejący śnieg przemienia się w spływające wodospady, rzeki i jeziora, a kwitnące drzewa owocowe wzdłuż Hardangerfjord są niezapomnianym widokiem. Dzięki wielu majowym świętom, takim jak święto narodowe Norwegii, obchodzone 17 maja, Norwegowie zdają się naprawdę doceniać tę porę roku.

Podsumowując, wiosna jest kapryśną damą. Jednak nawet jeśli obudzisz się podczas ostatniego śnieżnego dnia w kwietniu, na pewno pozostanie Ci jeszcze wiele dni na "utepils" - cieszenie się chłodnym piwem w plenerze w słoneczny dzień.

Sprawdź aktualną prognozę pogody

Prognoza pogody na YR, dostarczana przez Norweski Instytut Meteorologiczny i Norweską Korporację Radiofonii i Telewizji (NRK). Pobierz darmową aplikację z prognozą pogody YR na iOS lub Androida.

Ad

Sezonowe potrawy i napoje

Wiosna to czas, w którym królują potrawy z jagnięciny, podawane najczęściej w okolicach Wielkanocy. Pierwsze w roku warzywa: ziemniaki, szparagi i dziki czosnek to dodatki, dzięki którym wiele z norweskich dań nabiera wyrazu.To samo dotyczy świeżych ryb wszystkich gatunków, m.in. śledzia i dorsza z regionu Lofotów, nazywanego „Skrei” i uważanego za miejscowy przysmak.

Wraz ze zbliżającym się latem, w swej liściastej postaci pojawia się uwielbiany rabarbar, a podczas majowych dni świątecznych w norweskich domach pachnie świeżo pieczonym ciastem wszelkiego rodzaju, szczególnie w Norwegii Fiordów.

Zgodnie z tradycją, na wiosnę konsumuje się wszystkie zimowe zapasy, o tej porze roku więc często je się solone mięso i „raspeball” — rodzaj ziemniaczanego pieroga, popularnego właśnie podczas wiosennego sezonu.

Norweska wiosna w obiektywie podróżnych

Więcej wiosennych aktywności

Nie czekaj, aż będziesz na miejscu, aby znaleźć coś, co Cię zainteresuje. 
Użyj naszego filtra i odnajdź oferty dla siebie.

×
Your Recently Viewed Pages

Powrót do góry

Ad
Ad
Ad