Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Lato

Nie prześpij jasnych letnich nocy
W czerwcu, lipcu i sierpniu dni są długie, a noce krótkie. Czasami nawet wcale nie występują, szczególnie za kołem podbiegunowym na północy kraju, gdzie doświadczyć można zjawiska dnia polarnego. Letnia pogoda w Norwegii jest zazwyczaj stabilna, a temperatury przyjemne zarówno na lądzie, jak i morzu.
Midnight sun over Lofoten
Midnight sun over Lofoten.
Photo: Jørn Allan Pedersen / Visitnorway.com

Gdy lato na dobre zadomowi się w Norwegii, zazwyczaj okres ten przypada na późny maj lub wczesny czerwiec, wszędzie dookoła można spotkać mieszkańców, cieszących się długo oczekiwanym słońcem. Norwegowie spędzają swój wolny czas na zewnątrz, najczęściej rozpalając grille w parkach lub na plażach. To miła odmiana po długich, ciemnych i zimnych miesiącach zimowych, która sprawia, że Norwegowie, podobnie jak kwiaty, rozkwitają na nowo.

Temperatury w lecie osiągają 25–30°C, a powietrze jest bardzo suche. Nawet noce bywają często ciepłe, a temperatura wody w morzu oraz w wielu leśnych jeziorach sięga nawet 18 stopni, dlatego pływanie jest rozrywką, z której Norwegowie korzystają bardzo często.

Od późnego czerwca do wczesnego sierpnia jest najcieplej i nigdy nie robi się całkowicie ciemno. Jeśli jednak chcesz doświadczyć zjawiska dnia polarnego, powinieneś pojechać do Północnej Norwegii. Czym bardziej na północ, tym więcej dni polarnych. Poczuj się jak prawdziwy Norweg i wybierz się na kajaki, wycieczkę pieszą lub powędkuj w środku nocy albo spędź czas w jednym z najpopularniejszych miejsc, by podziwiać ten wyjątkowy fenomen.

Co roku 23 czerwca Norwegowie świętują przesilenie letnie lub po norwesku "Sankthansaften" (dzień świętego Jana). W całej Norwegii, szczególnie wzdłuż morza lub w górach, odbywają się huczne imprezy. Norwegowie biorą sobie do serca tradycję rozpalania ognisk - w 2016 roku, mieszkaniec Ålesund stworzył największe ognisko na świecie.

Norwegia słynie z bogatego życia żeglarskiego ze względu na rozbudowaną linię brzegową. Ludzie w każdym wieku i ze wszystkich grup społecznych spędzają całe lato na morzu. “Skjærgård” w Południowej Norwegi - archipelag składający się z tysięcy małych wysp i wysepek - jest szczególnie popularny, dlatego praktycznie każde miasto wzdłuż południowego wybrzeża posiada odpowiedni port dla przybywających tu gości. Przeczytaj więcej o zasadach bezpieczeństwa nad wodą.

Letni okres jest także znany z popularnych w tym okresie pieszych wędrówek, wycieczek rowerowych oraz kempingów. Większość zalegającego w górach śniegu zdążyła już stopnieć, a mieszkańcy spędzają wakacje na łonie natury. Aktywny wypoczynek na świeżym jest ważną częścią norweskiej tożsamości narodowej, jest on także uregulowany prawnie.

Sprawdź aktualną prognozę pogody

Prognoza pogody na YR, dostarczana przez Norweski Instytut Meteorologiczny i Norweską Korporację Radiofonii i Telewizji (NRK). Pobierz darmową aplikację z prognozą pogody YR na iOS lub Androida.

Ad

Sezonowe potrawy i napoje

Popularnym owocem, rosnącym w norweskich lasach i górach jest borówka, która dojrzewa w środku lata w Norwegii Południowej, a w regionach położonych dalej na północ nieco później. W lipcu i sierpniu można zobaczyć stoiska uliczne, na których można kupić truskawki i wiśnie z własnych hodowli.

Wraz z wyjściem letniego słońca, ze swoich domów wychodzą też sami Norwegowie. W tym okresie najpopularniejszym sposobem przygotowania warzyw, ryb, mięs i drobiu jest grillowanie, a po smacznym obiedzie pełnoletni Norwegowie udają się do pubów, które oferują możliwość wypicia kufla piwa na chodniku na zewnątrz lub w ogródku piwnym. To pierwsze „picie piwa na zewnątrz”, czyli „utepils” jest tak zakorzenione w norweskiej tradycji, że o pierwszej możliwości raczenia się tym trunkiem na świeżym powietrzu często wspomina prasa. Nie chcesz chyba przegapić pierwszego w roku piwa wypitego w promieniach słońca, prawda?

Typowym letnim daniem jest świeżo złowiona makrela podawana z kwaśną śmietaną, młodymi ziemniakami i sałatką ogórkową. Kolejnym ulubionym daniem są krewetki prosto z łodzi, podawane bezpośrednio na przystani. Najczęściej serwowane są z białym pieczywem, majonezem oraz białym winem. Innym popularnym wyborem jest peklowana wieprzowina lub baranina serwowana z kwaśną śmietaną i chlebem typu pita.

Norweskie lato w obiektywie podróżnych

Więcej letnich aktywności

Nie czekaj, aż będziesz na miejscu, aby znaleźć coś, co Cię zainteresuje. 
Użyj naszego filtra i odnajdź oferty dla siebie.

×
Your Recently Viewed Pages

Powrót do góry

Ad
Ad
Ad