Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Oslo, great food even in the winter
Oslo, great food even in the winter.
Photo: VisitOSLO

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Daniel z Peru delektuje się smakiem Oslo

Cała grupa gości #Visitoslo2018 spróbowała najlepszych potraw i napojów w stolicy Norwegii. Pochodzący z Peru Daniel Campos Sanchéz odkrywa, co udało im się skosztować.

Nowe smaki, o których nie pomyślałby, że polubi

Daniel, jaka jest mocna strona Oslo w kwestii jedzenia?
"Chociaż scena gastronomiczna Oslo jest stosunkowo młoda, jest bardzo dynamiczna, zróżnicowana, a sama stolica staje się kulinarnym miejscem docelowym. Poza tym, każdy jest tu w stanie znaleźć dla siebie miejsce o przystępnych cenach. Polecam restaurację Le Benjamin, w której serwowane klasyczne francuskie potrawy przygotowane są z niezwykłych norweskich składników. Inne ciekawe miejsca w Oslo to Raw, w którym można zjeść danie wegańskie, Territoriet vinbar, oferujący niektóre z najlepszych win w mieście, w akompaniamencie serów i wędlin, Talor & Jørgen, w którym jadłem najlepsze pączki w swoim życiu, sushi bas Itamae w Kamai z japońską kuchnią oraz bar Himkok na zakończenie. To tylko kilka pozycji na liście świetnych miejsc w Oslo. Wielu innych nie miałem okazji spróbować, ale słyszałem o nich same świetne recenzje."

Czy potrawy w Norwegii i Peru są w jakiś sposób do siebie podobne?
"Tak, są. Nie w smaku, ale bardziej w filozofii. Niezwykle świeże produkty i składniki połączone w prosty sposób, odzwierciedlają naturę oraz ludzi. Nazwałbym to "pokarmem duszy".

Jak myślisz, dlaczego Oslo stało się centrum dla koneserów kawy, palaczy i baristów?
"Po pierwsze, myślę, że trochę czasu zajęło Oslo, by dogonić scenę kawy, jednak teraz to miasto zdecydowanie nadrabia zaległości. Z tego co słyszałem, Tim Wendelboe jest jednym z kawowych guru, które zrewolucjonizowały tę scenę. Myślę, że to norweska pogoda zmusza nas, w dobrym tego słowa znaczeniu, do picia tego napoju, a kawa w Oslo jest wyjątkowo pyszna".

"Oslo szybko staje się kulinarnym miejscem docelowym."

Zawsze jesteś taki pozytywny, czy czasami zdarza Ci się być wybrednym?
"Zawsze staram się próbować składników, których nie lubię, jeśli są przygotowane przez świetnych kucharzy i szefów kuchni. Dla przykładu, nie znoszę ostryg, jednak gdy szef Vladimir w restauracji Itamae rozpoczął nasz posiłek, serwując potrawę z ostrygami, smakowała przepysznie."

Czy zatem owoce morza to smak Oslo, który zapamiętasz najbardziej?
"Przeżyłem w Oslo całkiem sporo kulinarnych doświadczeń. W restauracji Frognerseteren w Holmenkollen miałem okazję spróbować tradycyjnej norweskiej owsianki na kwaśnej śmietanie, podanej z cukrem i cynamonem, co okazało się naprawdę smaczne. To bardzo ciężki posiłek, ale nie ma to znaczenia. Odwiedziliśmy także lokalną piekarnię, w której zjedliśmy świeży chleb z masłem. Choć to połączenie może wydawać się oczywiste, było wyśmienite!"

Oslo
Oslo.
Photo: VisitOSLO

Gdy skończyliście posiłek i wyszliście na ulice, jak bardzo Oslo różni się od innych stolic?
"Oslo to bardzo bezpieczne miejsce, pełne wytwornych, ciekawych budynków wokoło, a bliskość do wody oraz lasu jest po prostu niepowtarzalna. Byłem też świadkiem integracji imigrantów oraz Norwegów, co bardzo doceniam i szanuję. W ogóle nie odczułem rasizmu, co według mnie jest bezcenne.

Jakich rad udzieliłbyś osobom, które odwiedzają Oslo po raz pierwszy?
"Idźcie przed siebie i nie trzymajcie się ściśle wyznaczonego planu. Cała magia Oslo leży w odkrywaniu go na własną rękę, robiąc rzeczy, które Cię interesują. Rozmawiaj z lokalnymi mieszkańcami, zaangażuj się w relacje z nimi, zapytaj o ulubione miejsca spotkań. Ich wskazówki pomogą Ci chwytać każdą chwilę w Oslo."

Dowiedz się więcej o Danielu, obserwując jego konto w social mediach:
Instagram
Facebook

Więcej o ich przygodach w Oslo

Your Recently Viewed Pages

Powrót do góry

Ad
Ad
Ad