Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Najwyższej klasy owoce morza

Smaczne dary morza
Miliony ludzi na całym świecie regularnie raczy się owocami morza pochodzącymi z wybrzeży Norwegii. Nic jednak nie równa się ze smakiem świeżej, dopiero co wyłowionej z zimnej i czystej wody ryby.
Senja
Senja.
Photo: Johan Wildhagen / seafood.no
Ad

Ciekawe co pomyśleliby pierwsi norwescy eksporterzy działający w XII w., gdyby wiedzieli, jak bardzo ten przemysł rozrośnie się w przyszłości. Rybacy z dawnych czasów zaczęli skromnie, sprzedając kilka suszonych dorszy i śledzi Anglikom i nie mieli pojęcia, że właśnie rozpoczęli przygodę prowadzącą do interesu, który zmieni przyszłość całego kraju.

Królestwo morza

Obecnie Norwegia to drugi co do wielkości światowy eksporter owoców morza. Każdego dnia na stołach w domach na całym świecie pojawia się 37 milionów morskich przysmaków złowionych w norweskich wodach. Jest więc całkiem prawdopodobne, że zdarzyło Ci się już spróbować darów norweskiego morza, nic o tym nie wiedząc.

Aby jednak skosztować naszych morskich specjałów w najlepszym wydaniu, należy odwiedzić tutejszy rynek rybny lub restaurację w jednym z miasteczek na wybrzeżu. Albo, jeszcze lepiej, własnoręcznie złapać swój posiłek. Na większych rynkach z owocami morza poza różnymi gatunkami ryb można znaleźć omułki, przegrzebki, raki i kraby.

Dalej na północy można spróbować lokalnych specjałów, takich jak krab królewski czy wędzony dorsz arktyczny. Przykładowo, dorsz arktyczny (skrei) najlepiej smakuje zimą, kiedy wielu turystów udaje się na północ, aby obserwować zjawisko polarnego Słońca. W marcu warto wybrać się do Lofoten, gdzie można uczestniczyć w Mistrzostwach Świata w połowie dorsza. To niezwykle popularne wydarzenie jest otwarte dla wszystkich, pomimo jego formalnie brzmiącej nazwy.

Dziewięćdziesiąt procent całej populacji Norwegii to mieszkańcy wybrzeża, które, jeśli je rozciągnąć w linii prostej, byłoby dłuższe niż równik. Czyste i zimne wody stwarzają odpowiednie warunki do powolnego wzrostu ryb, omułków i innych skorupiaków, a zimne powietrze pomaga w utrzymaniu świeżości po wyłowieniu.

Na Twoim talerzu

Wśród tradycyjnych potraw z owocami morza znajdują się: łosoś, wędzony pstrąg i gravlax. Nie jest niczym zaskakującym, że to właśnie ryba — „tørrfisk” (inaczej sztokfisz) — była przez wiele lat głównym norweskim towarem eksportowym. Ten rodzaj ryby ceniony jest także i dzisiaj w regionach północnych, szczególne na Lofotach. „Rakfisk”, fermentowany pstrąg tęczowy, oraz „mølje”, pochodzący z Norwegii Północnej pstrąg podawany z wątrobą i ikrą, to zdecydowanie potrawy dla odważnych. Pozostałe owoce morza, m.in. krewetki, kraby i omułki, są głównie kojarzone z południową częścią kraju.

Najlepsze restauracje serwujące owoce morza

Redaktor naczelny cenionego magazynu kulinarnego „Appetitt” Hilde Gulbrandsen uchyla rąbka tajemnicy i wyjawia, gdzie można zjeść najlepsze owoce morza.

Sezonowy król wśród norweskich dorszy

Dorsz arktyczny (skrei) to wyjątkowy typ dorsza norweskiego, przemieszczający się z Morza Barentsa do swoich tarlisk, znajdujących się poza wybrzeżami Norwegii.

Tylko najlepsze okazy, które spełniają wysokie wymagania, mogą być nazywane „skrei”. Ryby muszą być w pełni dorosłe (czyli liczyć ok. 5 lat) i złowione wyłącznie za pomocą wędki przez wędkarzy pływających na małych lokalnych kutrach rybackich.

„Skrei”, którego wyładunek może być przeprowadzany między styczniem a kwietniem, kiedy wody morskie są niespokojne, a temperatury na zewnątrz bardzo niskie, dzięki temu połowy tych ryb odbywają się w ekstremalnych i ekscytujących warunkach. Mięso tej ryby rozchodzi się promieniście, ma bardzo jasny odcień koloru białego, nie zawiera tłuszczu i jest bardzo delikatne. Tak jak wszystkie rodzaje norweskiego dorsza, „skrei” jest objęty polityką zrównoważonych połowów i posiada certyfikat MSC (Marine Stewardship Council). Norweskie władze zarządzające rybołówstwem przykładają dużą wagę do ochrony gatunków, a przepisy w tej materii są szczególnie surowe.

Uczta rybna na targu z owocami morza

W Norwegii jest kilka sposobów na zakup świeżych ryb. Wyspecjalizowane sklepy rybne, oferujące dobrą obsługę i szeroki wybór owoców morza, są rozsiane po całym kraju.

Poza tym wiele supermarketów i mniejszych sklepów może poszczycić się wspaniałym wyborem świeżych ryb i owoców morza. W ciągu ostatnich kilku lat Norwegowie skonsumowali więcej świeżych owoców morza niż mrożonych ryb i półproduktów.

Bezsprzecznie najlepsze i najświeższe owoce morza można kupić na targach. Na targu rybnym Rabnkloa w Trondheim można zaopatrzyć się w świeżo zamarynowaną lub uwędzoną rybę i zjeść pożywny lunch w pobliskiej restauracji Kroa. W Bergen rybami handluje się od 1276 r. Współcześnie świeże skorupiaki i produkty lokalnych gospodarstw w ogromnych ilościach sprzedawane są na miejscowym targu rybnym w Bergen. Natomiast na targu rybnym w Stavanger można zjeść śniadanie i kolację przyrządzoną ze świeżych składników wyławianych codziennie z morskich głębin. Rynek jest podzielony na dwie części: pierwszą z nich jest sklep rybny Torjå, a drugą restauracja Vågen.

Dar, z którego można czerpać bez przerwy

Owoce morza to podstawa gospodarki obszarów leżących na wybrzeżach Norwegii, nic więc dziwnego, że są niezwykle ważne dla wielu lokalnych społeczności.

Norwegia przez wiele dziesięcioleci starała się być jednym z czołowych krajów wspierających rozwój rybołówstwa i akwakultury. Obecnie kontynuowane są prace nad zachowaniem zrównoważonego rozwoju świata morskiego poprzez system przepisów i inicjatyw prawnych, wprowadzanych we współpracy ze środowiskami naukowymi.

W latach 80. Norwegia zetknęła się z problemem gwałtownie zmniejszających się zasobów ryb w Morzu Barentsa, który wymagał podjęcia działań, mających na celu upewnienie Norwegów, że przyszłe pokolenia będą mogły nadal korzystać z owoców morza oferowanych przez czyste wody norweskich mórz. Władze zdecydowały zabronić odrzutów, co w poskutkowało odrodzeniem się zasobów ryb.

Obecnie w Morzu Barentsa znajdują się największe, ciągle rosnące zasoby dorsza na świecie, mimo tego że to tam odławia się 93% całej krajowej populacji dorsza.

Owoce morza

Norweski dziki dorsz – skrei
Czarniak – sei
Dorsz – torsk
Langustynka – sjøkreps
Brosma – brosme
Flądra – flyndre
Łupacz – hyse
Halibut – kveite
Śledź – sild
Homar – hummer
Makrela – makrell
Małże – blåskjell
Ośmiornica – blekksprut
Ostrygi – østers
Gładzicia – rødspette
Karmazyn – uer
Łosoś – laks
Przegrzebki – kamskjell
Labraks – havabbor
Troć – sjøørret
Skorupiaki – skalldyr
Krewetki – reker
Tuńczyk – tunfisk
Sum – steinbit

Gdzie zjeść owoce morza

Port
Na molo trzeba być wcześnie, kiedy rybacy przypływają ze skarbami, które udało im się złowić przez cały dzień, a właściwie — przez całą noc. Niektórzy sprzedają krewetki gotowane bezpośrednio na łodziach.

Hotel
Wiele hoteli chce odnowić wizerunek za pomocą modnej części restauracyjnej, serwującej świeże owoce morza.

Knajpka w stylu funky
W wielu mniej wykwintnych nowo powstałych miejscach można dostać rybę w innowacyjnym wydaniu po niewygórowanej cenie.

Restauracja
W Norwegii znajduje się kilka docenianych na całym świecie restauracji, które zachwycą nawet największych miłośników owoców morza.

Rzeka
Własnoręczne schwytanie ryby w rzece i przyrządzenie jej na biwakowym ognisku to żadnej problem, pod warunkiem, że dysponujesz lokalną licencją wędkarską.

Jezioro
Liczne jeziora Norwegii zachęcają do złowienia własnego posiłku.

Sklep rybny w nowoczesnym stylu
Na terenie całego kraju pojawiają się zupełnie nowe targi rybne, organizowane pod dachem, mające na celu sprzedaż jak najświeższych produktów, a dawne targowiska są odnawiane przez młodych i pełnych pasji biznesmenów.

Organiczne owoce morza po norwesku

W Norwegii apetyt na owoce morza to coś naturalnego. Zrównoważony przemysł związany z owocami morza to wynik surowych przepisów wprowadzonych przez norweskie władze oraz stale toczącej się dyskusji dotyczącej równowagi między warunkami środowiskowymi, ekonomicznymi i społecznymi.

Długie i mocno zakorzenione tradycje Norwegii związane z połowami ułatwiają zrozumienie nowych wyzwań, związanych ze zwiększoną produkcją i konsumpcją. Nie zdziwi też fakt, że Norwegia jest przedstawiana jako wzór dla innych krajów w dziedzinie prowadzenia ekologicznych hodowli ryb i innych owoców morza.

Wędkarstwo, niezależnie czy jako przyjemny sposób spędzenia wolnego czasu, czy też sposób na złapanie sobie obiadu, zawsze było i nadal jest popularnym zajęciem wśród Norwegów i turystów. Chęć zwiększenia świadomości na temat ochrony środowiska na wszystkich poziomach to warunek wstępny do stałego poszanowania zasobów naturalnych Norwegii.

Nowe spojrzenie na dania rybne

W całym kraju, zarówno w restauracjach, jak i na licznych blogach kulinarnych, pojawiają się zupełnie nowe odsłony przygotowywania i podawania ryb i innych owoców morza.

Ryba z frytkami
Tradycyjne danie brytyjskie jest popularne także w Norwegii. Świeżo złowiony i idealnie ugotowany dorsz podany w odpowiednim momencie — oczywiście z frytkami.

Sałatka
Pokuś się o coś więcej niż zwykłą sałatkę z tuńczykiem i spróbuj zielonej różnorodności, np. smacznej i dającej energię sałatki z awokado, jabłek, miodu, oliwy, soku z cytryny i cienkich plastrów łososia.

Sushi
Powoli wzrastające w zimnych norweskich wodach owoce morza są poszukiwane na całym świecie jako dodatki do sushi i sashimi, a restauracje azjatyckie wyrastają w Norwegii jak grzyby po deszczu.

Wrap
Łosoś i inne rodzaje ryb zawijane w cieście z dodatkiem sezonowych warzyw i sosu.

Taco
Ryba to zdrowsza i, można powiedzieć bardziej trendy, alternatywa dla czasami ciężkich tradycyjnych składników taco.

Makaron
Przygotuj się na białą rybę z bazyliowym pesto i nadzieniem z zielonego groszku.

Dorsz, ziemniaki i roztopione masło
To tradycyjny posiłek, który towarzyszy Norwegom od małego.

Masz apetyt na więcej?

Nie czekaj aż będziesz na miejscu, aby znaleźć coś, co Cię zainteresuje. Przefiltruj wyniki wyszukiwania i sprawdź poniższe oferty.

×
Your Recently Viewed Pages

Powrót do góry

Ad
Ad
Ad