Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Kuchnia norweska

Tradycyjne składniki, nowoczesne metody
Rodzime zboża i warzywa wysokiej jakości, jagnięcina i inne peklowane mięsa, dzikie jagody i wreszcie najważniejsze — ryby. Oto podstawy kuchni norweskiej.
The traditional Christmas dish “pinnekjøtt” served on a table
Pinnekjøtt.
Photo: matprat.no
Ad

Norwegia, mały kraj posiadający jedną z najdłuższych linii brzegowych na świecie, jest znana z głębokich fiordów i czystej, zimnej wody morskiej. Nic więc dziwnego, że łowienie i przyrządzanie ryb najlepszej jakości od zawsze było istotną częścią norweskiej kultury. Przez wieki bardzo ważnym towarem eksportowym był suszony dorsz. Obecnie jego miejsce zajmują łosoś i dorsz arktyczny. Dowiedz się więcej o najwyższej klasy owocach morza.

Wiele z tych składników odnaleźć można w codziennej kuchni norweskiej. Przy takiej ilości smakołyków do dyspozycji trudno się dziwić, że coraz bardziej popularne staje się samodzielne przygotowywanie posiłków. Ponadto, norweskie zamiłowanie do kawy zostało na nowo odkryte przez lokalnych baristów, którzy na swoich kontach mają wiele międzynarodowych nagród.

Norweska jagnięcina: całkiem nieeezła!

#Sheepwithaview

#Sheepwithaview.
Photo: Dan Nygård/Flickr/CC BY 2.0

Norweska jagnięcina jest niezwykle delikatna i soczysta. Wynika to z faktu, że większość zwierząt wypasana jest na oddalonych pastwiskach wśród nietkniętej przez człowieka natury, pełnej bogatej w proteiny roślinności, różnych ziół, oraz z dostępem do czystej wody.

Ponadto jagnięta i owce są nieodzowną częścią jedynego w swoim rodzaju krajobrazu Norwegii, utrzymując stałe tempo wzrostu roślinności i przyczyniając się tym samym do zachowania naturalnej różnorodności.

Ważną zasadą ekologicznej produkcji mięsa jest wykorzystywanie wszystkich elementów zwierzęcia po jego zabiciu, dlatego wiele z przysmaków norweskich dań z baraniny i jagnięciny jest przyrządzanych z nieco mniej typowych części.

Fenalår to chroniona nazwa dla norweskiej specjalności: poddawany powolnemu procesowi suszenia udziec jagnięcy, przyrządzany zgodnie z tradycją pozostawiania mięsa jagnięcego do wyschnięcia na świeżym górskim powietrzu, aby można było je wykorzystać zimą.

Pinnekjøtt, żeberka jagnięce lub baranie, peklowane w solance lub soli morskiej, to popularne w Norwegii Zachodniej danie podawane podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Natomiast przy odrobinie szczęścia (i odwagi), będziesz mieć okazję spróbować głowy owcy. To danie jest znane wśród Norwegów jako „smalahove” i jest naprawdę bardzo smaczne.

Najsmaczniejsze prezenty z Norwegii

Spraw by wakacje trwały dłużej - zabierz do domu tradycyjne norweskie przysmaki!

“Røkelaks” (wędzony łosoś)
Zakup rybę w całości bądź wybierz starannie zapakowaną w plastrach. Nie zapomnij także o specjalnym sosie musztardowym.

“Ørret” (pstrąg)
Ten gatunek ryby smakuje nieco bardziej słodko od łososia. Jeśli jesteś wystarczająco odważny, możesz także spróbować częściowo sfermentowanego pstrąga.

“Brunost” (brązowy ser)
Jeśli zdecydujesz się zabrać do domu ten słodki brązowy kozi ser, zabierzesz ze sobą także część norweskiej duszy. Niezbędnym przyrządem jest specjalny norweski nóż do sera, który można znaleźć niemal w każdej kuchni w kraju.

Sól z wyciągiem z alg morskich
Nawet tak codzienny smak jak soli może zmienić się w coś interesującego i zdrowego, jeśli uzyskany jest z wodorostów.

“Sild” (śledź)
Śledź występuje w wielu odmianach z mnóstwem różnych marynat i smaków.

“Flatbrød”
To suchy i chrupki cheb, cieńszy nawet od najnowszych laptopów, dlatego najczęściej sprzedawany jest w ochronnym opakowaniu. Najlepiej smakuje jako dodatek do zup, gulaszu lub po prostu z wędliną i kwaśną śmietaną.

“Lefse”
Tradycyjny delikatny chleb z mąki, ziemniaków, mleka i masła, wykonany przy pomocy tradycyjnych narzędzi.

Kawa
Norweskie palarnie kawy zostały uznane w międzynarodowych rankingach za jedne z najlepszych na świecie. 

Gofry i gofrownica
Gofry to podstawa norweskiego komfortu.

Domowy dżem (syltetøy)
Osłodź swój powrót domowym dżemem z kraju dziewiczej natury.

Valdresflye

Valdresflye.
Photo: Tina Stafrén

Cztery rodzaje mięs, które musisz spróbować

Jesień to sezon łowiecki w Norwegii, dlatego wiele restauracji podaje w tym okresie dania z dziczyzny, którą przyrządza się także w gospodarstwach domowych. Oto cztery warte spróbowania norweskie specjały:

1. ŁOŚ. Prawidłowo przygotowane mięso łosia to rarytas, często porównywany w smaku do mięsa sarny lub jelenia kanadyjskiego.

2. RENIFER. Tereny na dalekiej Północy zamieszkuje ponad 250 000 reniferów, a rdzenna ludność Lapończyków jest znana z ich hodowli. Mięso tych zwierząt jest chude i smakuje wyśmienicie.

3. JELEŃ. W ciągu ostatnich kilku lat populacja jeleni zamieszkująca norweskie lasy przewyższyła populację łosi. Mięso z jelenia najczęściej podaje się jako steki, ale może być także wędzone, suszone albo peklowane.

4. GŁUSZEC. Głuszec to najbardziej pożądany wśród myśliwych polujących w Norwegii gatunek ptaka. Pierś młodego głuszca jest delikatna, zawierająca lekki posmak dziczyzny. Nogi i reszta części ptaka mają bardziej intensywny smak leśnej zwierzyny.

Po prostu ser

Norwegia jest znana z kilku rodzimych produktów, a jednym z najważniejszych jest stworzony przez Thora Bjørklunda w latah dwudziestych XX wieku, ostehøvel, co znaczy „krajalnica do sera”.

Jak do tej pory najbardziej znanym w Norwegii rodzajem sera jest brunost — brązowy karmelizowany ser serwatkowy, przypominający krówkę. Spójrzmy prawdzie w oczy: nie jest to rarytas odpowiadający każdemu podniebieniu i niektórzy zagraniczni turyści próbują go tylko raz (nasza rada: spróbuj go z czymś słodkim, np. z norweskim waflem).

W ciągu ostatnich kilku lat najbardziej interesujący producenci serów w Norwegii rozszerzyli asortyment: od serów typu camembert, blue, chevre i brie po produkty tradycyjne, np. gamalost i pultost. Obecnie od południa Norwegii aż do regionu Finnmark na północy można znaleźć ponad 150 drobnych producentów zajmujących się sprzedażą serów na niewielką skalę. Wielu z nich to młodzi i ambitni przedsiębiorcy, chętnie eksperymentujący z różnymi technikami, przyprawami i procesami dojrzewania sera.

Potrawy świąteczne: co Norwegowie jedzą w czasie Świąt Bożego Narodzenia

Norwegowie poważnie traktują swoje bożonarodzeniowe tradycje. W obrębie kraju istnieje jednak wiele alternatywnych, rywalizujących ze sobą wersji świątecznych potraw. Poniżej znajdziesz niektóre najbardziej popularne dania przyrządzane w okresie Yuletide:

Ribbe: pieczony boczek wieprzowy, zwykle podawany z kiszoną kapustą i gotowanymi ziemniakami, świątecznymi kiełbasami, pulpetami i sosem. Tę potrawę przyrządza się w sześciu na dziesięć norweskich gospodarstw domowych, głównie w Trøndelag i Norwegii Wschodniej.

Pinnekjøtt: to suszone i solone, czasami też wędzone, żeberka jagnięce. Tradycyjnie były rozwieszane na gałęziach brzóz („Pinnekjøtt” w wolnym tłumaczeniu znaczy „mięso na patyku”). To drugie w kolejności najpopularniejsze danie goszczące na kolacji wigilijnej w Norwegii, szczególnie w zachodniej części wybrzeża.

Lutefisk: ryba sztokfisz namoczona w wodzie i zakonserwowana w tradycyjny sposób, a następnie upieczona w piekarniku. Typowymi dodatkami są: ziemniaki, bekon, puree z groszku i musztarda.

Multekrem: deser przyrządzany z owoców maliny moroszki i bitej śmietany.

Småkaker: zgodnie z tradycją na bożonarodzeniowym stole powinno znajdować się co najmniej siedem rodzajów własnoręcznie przygotowanych ciasteczek i/lub herbatników. Bezsprzecznie najpopularniejszym z nich jest „pepperkake”(ludzik z piernika).

Aquavit: narodowy napój Norwegów. To trunek na bazie ziemniaków z dodatkiem spirytusu i ziół, takich jak kminek, anyż, koper i kolendra. W Święta Bożego Narodzenia jest najczęściej podawanym napojem.

Gløgg: Norwegowie uwielbiają grzane wino, ale podawane z dodatkiem specjalnego syropu przyrządzanego z suszonych migdałów i rodzynek do smaku.

Masz apetyt na więcej?

Nie czekaj, aż będziesz na miejscu, aby znaleźć coś, co Cię zainteresuje. Użyj naszego filtru i odnajdź przysmaki które mogą Cię zainteresować.

×
Your Recently Viewed Pages

Powrót do góry

Ad
Ad
Ad