Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
TINE Gudbrandsdalsost TINE Gudbrandsdalsost
Credits
TINE Gudbrandsdalsost.
Photo: Cabday/visitnorway.com
Campaign
Partner
Ad

Tradycyjne składniki, nowoczesne metody

Rodzime zboża i warzywa wysokiej jakości, jagnięcina i inne peklowane mięsa, dzikie jagody i wreszcie najważniejsze — ryby. Oto podstawy kuchni norweskiej. Nie wspominając już o owsiance i waflach z brązowym serem.

Norwegia, mały kraj posiadający jedną z najdłuższych linii brzegowych na świecie, jest znana z głębokich fiordów i czystej, zimnej wody morskiej. Nic więc dziwnego, że łowienie i przyrządzanie ryb najlepszej jakości od zawsze było istotną częścią norweskiej kultury. Przez wieki bardzo ważnym towarem eksportowym był suszony dorsz. Obecnie jego miejsce zajmują łosoś i dorsz arktyczny.

Lasy i góry Norwegii obfitują w dzikie jagody i inne owoce, z których przyrządza się dżemy, soki i popularny deser zwany  multekrem  — malina moroszka z bitą śmietaną. Obecnie mamy do czynienia ze znaczącym wzrostem produkcji wyrobów regionalnych, m.in. sera, zbóż i warzyw, prowadzonej przez małe przedsiębiorstwa i gospodarstwa górskie.

W sezonie łowieckim na norweskich stołach króluje dziczyzna: mięso z łosia, jelenia i renifera, ale najpopularniejszym rodzajem mięsa ciągle pozostaje jagnięcina.

.

Peklowane mięso, szczególnie fenalår  — suszony i solony udziec jagnięcy — to prawdziwy rarytas, w okresie jesiennym natomiast chętnie spożywany jest fårikål — jagnięcina z kapustą i ziarnami pieprzu.

Typowym daniem codziennym są pulpety, a w weekendy i święta Norwegowie zajadają się owsianką, np. rømmegrøt — przygotowywaną na bazie kwaśnej śmietany, mleka pełnego i masła — albo kaszką ryżową.

Słodki, karmelizowany, choć zachowujący ostry posmak brunost —brązowy ser twarogowy — to produkt, który spotkasz jedynie w Norwegii. Podaje się go zwykle z wysokiej jakości pieczywem lub na typowych waflach norweskich. Ten smak bez dwóch zdań kojarzy się z ciepłą górską chatką stojącą przy jednym z turystycznych szlaków krajoznawczych oraz na popularnych górskich szczytach.

Potrawy świąteczne: co Norwegowie jedzą w czasie Świąt Bożego Narodzenia

Norwegowie poważnie traktują swoje bożonarodzeniowe tradycje. W obrębie kraju istnieje jednak wiele alternatywnych, rywalizujących ze sobą wersji świątecznych potraw. Poniżej znajdziesz niektóre najbardziej popularne dania przyrządzane w okresie Yuletide:

Ribbe: pieczony boczek wieprzowy, zwykle podawany z kiszoną kapustą
i gotowanymi ziemniakami, świątecznymi kiełbasami, pulpetami i sosem.
Tę potrawę przyrządza się w sześciu na dziesięć norweskich gospodarstw domowych, głównie w Trøndelag i Norwegii Wschodniej.

Pinnekjøtt: to suszone i solone, czasami też wędzone, żeberka jagnięce. Tradycyjnie były rozwieszane na gałęziach brzóz („Pinnekjøtt” w wolnym tłumaczeniu znaczy „mięso na patyku”). To drugie w kolejności najpopularniejsze danie goszczące na kolacji wigilijnej w Norwegii, szczególnie w zachodniej części wybrzeża.

Lutefisk: ryba sztokfisz namoczona w wodzie i zakonserwowana w tradycyjny sposób, a następnie upieczona w piekarniku. Typowymi dodatkami są: ziemniaki, bekon, puree z groszku i musztarda.

Multekrem: deser przyrządzany z owoców maliny moroszki i bitej śmietany.

Småkaker: zgodnie z tradycją na bożonarodzeniowym stole powinno znajdować się co najmniej siedem rodzajów własnoręcznie przygotowanych ciasteczek i/lub herbatników. Bezsprzecznie najpopularniejszym z nich jest „pepperkake”(ludzik z piernika).

Aquavit: narodowy napój Norwegów. To trunek na bazie ziemniaków
z dodatkiem spirytusu i ziół, takich jak kminek, anyż, koper i kolendra.
W Święta Bożego Narodzenia jest najczęściej podawanym napojem.

Gløgg: Norwegowie uwielbiają grzane wino, ale podawane z dodatkiem specjalnego syropu przyrządzanego z suszonych migdałów i rodzynek do smaku.

Spróbuj sam...

Nie czekaj, zanim będziesz na miejscu, aby znaleźć specjał, którego chciałbyś spróbować.

×

Więcej

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad