Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Norway Now
Search
or search all of Norway
Oslo Oslo
Credits
Oslo.
Photo: CH/visitnorway.com
Campaign
Partner
Ad

Cicha rewolucja kulinarna

Wszystko zaczęło się od zazdrości o tradycje kulinarne innych krajów. Dziś Norwegia ma odwagę wykorzystywać własne typowe składniki w nowoczesnych odsłonach: zmiana podejścia Norwegów do gotowania przyniosła wspaniałe rezultaty.

Dla osób świadomych kulinarnie dorastanie w Norwegii w latach 70. i 80 było nieco przygnębiającym doświadczeniem. Właściwie każdego dnia w lokalach gastronomicznych oferowano jedynie kilka identycznych dań (przynajmniej tak to pamiętamy), z wyjątkiem pizzy, tacos i innych importowanych potraw serwowanych w weekendy i na specjalne okazje.

Jednak w ostatnich latach zarówno w restauracjach jak i w domowych kuchniach Norwegów, po cichu następowała prawdziwa kulinarna rewolucja, zauważalna we wzroście produkcji wyrobów lokalnych i organicznych. Jest to w dużej mierze związane z ogólnym wzrostem zamożności Norwegów i ich skłonności do kupowania produktów droższych, ale lepszej jakości, jednak na nowo odkryte tradycje i typowe składniki kulinarne również miały w tym swój udział.

Norwegowie udawali się do Włoch i Francji i tam poznali ich fantastyczne i smaczne specjały. Oczywiście norweskie tradycje kulinarne są inne, czy jednak moglibyśmy osiągnąć podobne poczucie własnej wartości, jeśli chodzi o naszą własną kuchnię?

Pierwszym krokiem było zidentyfikowanie cech charakterystycznych naszego narodowego gotowania. Znaleziono je w tutejszych wyjątkowych tradycjach rolniczych: jagnięta i kozy są wypasane pastwiskach położonych na terenach peryferyjnych na wybrzeżu i w górach. Zimny klimat i w wielu miejscach wolne od zanieczyszczeń środowisko to warunki wprost idealne dla hodowli owoców, jagód i warzyw bez nadużywania pestycydów.

Skromne farmy i gospodarstwa produkujące mleko, sery i wołowinę w zdrowych warunkach naturalnych, wolne od chorób i spełniające normy określone przez surowe prawa i przepisy regulujące dobrostan zwierząt. Ostatnim, aczkolwiek nie najmniej ważnym punktem, jest rozległe norweskie wybrzeże ze swoimi długimi i bogatymi tradycjami przyrządzania owoców morza.

Ciężka praca mająca na celu rozbudzenie dumy na wszystkich poziomach kulinarnych — od pozyskiwania produktów aż po konsumpcję gotowych dań — dała natychmiastowe efekty. Lokalna produkcja notuje wzrost udziałów w rynku, co widać w asortymencie supermarketów, podczas gdy nowi producenci towarów żywnościowych, takich jak sery, miód, desery i mięso produkowane ekologicznie, pojawiają się we wszystkich częściach kraju. Podobnie, jeśli chodzi o małe browary, które eksperymentują z różnymi sposobami produkcji piwa i nowymi recepturami.

Różnorodności smaków i tradycji można doświadczyć na jednym z wielu tutejszych festiwali kulinarnych, np. Gladmat w Stavanger, Smak w Tromsø i Trøndersk Matfestival w Trondheim.

Jednocześnie norwescy szefowie kuchni zyskali światową sławę zdobywając pierwsze nagrody i stając na podium na międzynarodowych konkursach kulinarnych, Bocuse d’Or. W 2016 r. restauracja Maaemo jako pierwsza restauracja w Norwegii otrzymała trzy gwiazdki w przewodniku Michelin.

W Norwegii wreszcie przyrządza się i podaje posiłki we właściwy sposób. Serdecznie zapraszamy.

Kulinarne perełki Norwegii

Naprawdę nieeeeeezłe! Norweska jagnięcina

Jagnięcina pochodząca z Norwegii jest uważana za jedną z najlepszych na świecie i, szczerze mówiąc, nic w tym dziwnego.

Ze względu na wypas jagniąt na oddalonych pastwiskach wśród nietkniętej przez człowieka natury, pełnej bogatej w proteiny roślinności, ziół, z dostępem do czystej wody, mięso jest wyjątkowo łagodne i soczyste.

Ponadto jagnięta i owce są nieodzowną częścią jedynego w swoim rodzaju krajobrazu Norwegii, utrzymując stałe tempo wzrostu roślinnośći i przyczyniając się tym samym do zachowania naturalnej różnorodności.

Ważną zasadą ekologicznej produkcji mięsa jest wykorzystywanie wszystkich elementów zwierzęcia po jego zabiciu, dlatego wiele z przysmaków norweskich dań z baraniny i jagnięciny jest przyrządzanych z nieco mniej typowych części.

Fenalår to chroniona nazwa dla norweskiej specjalności: poddawany powolnemu procesowi suszenia udziec jagnięcy, przyrządzany zgodnie z tradycją pozostawiania mięsa jagnięcego do wyschnięcia na świeżym górskim powietrzu, aby można było je wykorzystać zimą.

Pinnekjøtt, żeberka jagnięce lub baranie, peklowane w solance lub soli morskiej, to popularne w Norwegii Zachodniej danie podawane podczas Świąt Bożego Narodzenia. Natomiast przy odrobinie szczęścia (i odwagi), będziesz mieć okazję spróbować głowy owcy. To danie jest znane wśród Norwegów jako „smalahove” i jest naprawdę bardzo smaczne.

Valdresflye
Credits
Valdresflye.
Photo: Tina Stafrén

Credits
Valdresflye.
Photo: Tina Stafrén

Czas na dziczyznę! Cztery warte spróbowania rodzaje mięs

Jesień to sezon łowiecki w Norwegii, dlatego wiele restauracji podaje w tym okresie dania z dziczyzny, którą przyrządza się także w gospodarstwach domowych. Oto pięć wartych spróbowania norweskich specjałów:

1. ŁOŚ Prawidłowo przygotowane mięso łosia to rarytas, często porównywany w smaku do mięsa sarny lub jelenia kanadyjskiego.

2. RENIFER Tereny na dalekiej Północy zamieszkuje ponad 250 000 reniferów, a rdzenna ludność Lapończyków jest znana z ich hodowli. Mięso tych zwierząt jest chude i smakuje wyśmienicie.

3. JELEŃ W ciągu ostatnich kilku lat populacja jeleni zamieszkująca norweskie lasy przewyższyła populację łosi. Mięso z jelenia najczęściej podaje się jako steki, ale może być także wędzone, suszone albo peklowane.

4. GŁUSZEC Głuszec to najbardziej pożądany wśród myśliwych polujących w Norwegii gatunek ptaka. Pierś młodego głuszca jest delikatna, zawierająca lekki posmak dziczyzny. Nogi i reszta części ptaka mają bardziej intensywny smak leśnej zwierzyny.

Norweskie owoce morza robią furorę

Norwescy rybacy zajmują się sprzedażą owoców morza za granicę od XXII w. Współcześnie Norwegia jest drugim krajem na świecie pod względem ilości eksportowanych owoców morza. Lodowate i czyste wody oraz zimne powietrzne uczyniły norweskie owoce morza towarem nadającym się na sprzedaż.

Aby jednak skosztować naszych morskich specjałów w najlepszym wydaniu, należy odwiedzić tutejszy targ rybny lub restaurację w jednym z miasteczek na wybrzeżu. Albo jeszcze lepiej — własnoręcznie złapać swój posiłek. Przykładowo dorsz arktyczny (skrei) najlepiej smakuje zimą, kiedy wielu turystów udaje się na północ, aby obserwować zjawisko zorzy polarnej.

Słynnym daniem z owoców morza jest wędzony łosoś. Nie jest nicym zaskakującym fakt, że to właśnie ryba — tørrfisk czyli sztokfisz była przez wiele lat głównym norweskim towarem eksportowym. Ten rodzaj ryby ceniony jest także i dzisiaj w regionach północnych, szczególne w Lofoten.

Rakfisk,fermentowany pstrąg tęczowy, oraz mølje z Norwegii Północnej, to potrawy dla odważnych. Pozostałe owoce morza., m.in. krewetki z Morza Barentsa, kraby i omułki, są głównie kojarzone z południową częścią kraju.

Po prostu ser

Norwegia jest znana z kilku rodzimych produktów, a jednym z najważniejszych jest stworzony przez Thora Bjørklunda w latah 20. XX w.ostehøvel, co znaczy „krajalnica do sera”.

Czy produkowane w Norwegii sery kiedykolwiek zdobędą na świecie podobną renomę? Mamy nadzieję, że tak się stanie. Producenci serów w całej Norwegii robią co mogą, aby zadowolić najbardziej wybrednych koneserów tego przysmaku.

Przy produkcji koziego i krowiego mleka wysokiej jakości kolejny raz znaczenie ma zimny norweski klimat i zachowanie czystości środowiska naturalnego.

Jak do tej pory najbardziej znanym w Norwegii rodzajem sera jest brunost — brązowy karmelizowany ser serwatkowy, przypominający krówkę. Spójrzmy prawdzie w oczy: nie jest to rarytas odpowiadający każdemu podniebieniu i niektórzy turyści zagraniczni próbują go tylko raz (nasza rada: spróbuj go z czymś słodkim, np. z norweskim waflem)

W ciągu ostatnich kilku lat najbardziej interesujący producenci serów w Norwegii rozszerzyli asortyment: od serów typu camembert, blue, chevre i brie po produkty tradycyjne, np. gamalost i pultost. Obecnie od południa Norwegii aż do regionu Finnmark na północy można znaleźć ponad 150 firm zajmujących się sprzedażą serów na niewielką skalę.

Kilka z nich, założonych przez młodych i ambitnych przedsiębiorców, chętnie eksperymentuje z różnymi technikami, przyprawami i procesami dojrzewania.

Przeczytaj więcej na temat norweskiej kuchni

Lokalne potrawy w norweskim stylu

Zrównoważona konsumpcja, produkcja i spożycie żywności ekologicznej są ważnymi celami politycznymi w Norwegii i stały się także ważną cześcią życia Norwegów.

Słowo "kortreist" (dosłownie "krótki wyjazd") zostało wpisane do norweskich słowników gotowania. Słowo to oznacza produkcję i zużycie większej ilości lokalnych potraw, które nie opierają się na szkodliwym dla atmosfery transporcie. Wielu lokalnych producentów łączy starożytne, norweskie tradycje z nowoczesnymi metodami naukowymi na rzecz rozwoju produktów przyjaznych środowisku.

Produkty można kupić u lokalnych farmerów lub w dużych supermarketach, które skupiają się na sprzedaży produktów lepszej jakości, pochądzących od lokalnych producentów.

Wiele Norwegów chętnie i z dumą używa do przygotowywania posiłków produkty, które sami zebrali. Latem i jesienią lasy pełne są świeżych, dzikich jagód i smacznych grzybów, a ich zebranie to doskonała forma rozrywki i relaksu na łonie natury.

Gastronomia

Nie czekaj, zanim będziesz na miejscu, aby znaleźć coś, co Cię zainteresuje.

×

Więcej

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad