Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Norwegian food
Meet the locals – Haaheim Gaard.
Photo: NewsLab/Visitnorway.com


muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Norweskie potrawy

Cicha rewolucja kulinarna

W przeciągu ostatnich lat dokonała się ogromna zmiana podejścia do norweskich tradycji kulinarnych. Obecnie celebrowane jest to, co wyjątkowo norweskie w jednocześnie nowoczesnym i nietradycyjnym stylu.

Lokalne potrawy w norweskim stylu

Ad

Zrównoważona konsumpcja, produkcja i spożycie żywności ekologicznej są ważnymi celami politycznymi w Norwegii i stały się także ważną częścią życia Norwegów.

Słowo "kortreist" (dosłownie "krótki wyjazd") zostało wpisane do norweskich słowników gotowania. Słowo to oznacza produkcję i zużycie większej ilości lokalnych potraw, które nie opierają się na szkodliwym dla atmosfery transporcie.

Wielu lokalnych producentów łączy starożytne, norweskie tradycje z nowoczesnymi metodami naukowymi na rzecz rozwoju produktów przyjaznych środowisku.

Produkty można kupić u lokalnych farmerów lub w dużych supermarketach, które skupiają się na sprzedaży produktów lepszej jakości, pochodzących od lokalnych producentów.

Wiele Norwegów chętnie i z dumą używa do przygotowywania posiłków produkty, które sami zebrali. Latem i jesienią lasy pełne są świeżych, dzikich jagód i smacznych grzybów, a ich zebranie to doskonała forma rozrywki i relaksu na łonie natury.

Słowo od naszych sponsorów

Masz apetyt na więcej?

Nie czekaj, aż będziesz na miejscu, aby znaleźć coś, co Cię zainteresuje. Użyj naszego filtru i odnajdź restauracje które mogą Cię zainteresować.

×
Your Recently Viewed Pages

Powrót do góry

Ad
Ad
Ad