Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Norway Now
invalid widget [plugins_social_instagram_liked_media] []
Search
or search all of Norway
Tromsø Tromsø
Credits
Tromsø.
Photo: CH - visitnorway.com
Campaign
Partner
Ad

Zarzuć przynętę w błękitne morskie głębiny

W Norwegii — kraju z linią brzegową dłuższą od równika 
i dorszami rekordowych rozmiarów masz duże szanse zakończenia swoich połowów sukcesem.

Przenieśmy się na wyspy Lofoten podczas zimy 150 lat temu: tysiące rybaków z całej Europy Północnej mieszkają w typowych chatach rybackich, tzw. „rorbuer”, codziennie zmagając się z zimnem i trudnymi do życia warunkami. Nie przybyli tu dla przyjemności. Ich celem są doroczne połowy dorsza w Morzu Barentsa.

Na archipelagu Lofoten w marcu ciągle możesz zobaczyć masowo ściągających w tę okolicę wędkarzy. Współcześnie jednak nie chodzi już o przetrwanie — wędkarze przybywają tu, aby wziąć udział w dorocznych Mistrzostwach Świata w połowie dorsza. To niezwykle popularne wydarzenie jest otwarte dla wszystkich, pomimo jego formalnie brzmiącej nazwy.

To nie przypadek, że tego typu wydarzenia odbywają się właśnie w Norwegii. Rozległe, zwarte i w dużej mierze niezniszczone przez działalność człowieka wybrzeże kraju to raj dla wędkarzy. Jest tu pełno miejsc idealnych do wędkowania z różnorodną scenerią i różnymi gatunkami ryb: od Østfold na wschodzie przez Kristiansand na południu aż do Finnmarku na północy.

Wśród przyjezdnych wędkarzy prawdopodobnie najpopularniejszy jest dorsz. Nic dziwnego — Norwegia, szczególnie regiony północne, jest przecież znana jako „światowa stolica połowów dorsza”, jednak wody norweskich mórz obfitują także w inne rodzaje ryb. Typowym gatunkiem jest czarniak — srebrzysto-czarna ryba o wadze do 9 kilogramów. Inne gatunki to m.in. plamiak i zębacz — ryba o niezbyt zachęcającym wyglądzie, ale za to słodkim smaku.

W Norwegii możesz także zmierzyć się z królem wszystkich flądrokształtnych — halibutem. W ostatnich latach wędkarzom-turystom udało się złowić przedstawicieli tego gatunku o łącznej wadze sięgającej setek kilogramów. Największy złowiony do tej pory egzemplarz ważył ponad 180 kg. Spróbuj pobić ten rekord!

Pamiętaj, że z połowami niektórych gatunków łatwo przesadzić. Wędkarze łowiący rekreacyjnie muszą przestrzegać ustalonych norm co do minimalnego dozwolonego rozmiaru łowionych ryb. Coraz popularniejsze staje się też wędkowanie typu „złap i wypuść”.

Większość miejsc w Norwegii przeznaczonych do wędkowania nie odczuwa presji komercyjnej, zachowując kameralny charakter, co razem z korzystnymi warunkami pogodowymi zapewnianymi przez Prąd Zatokowy oraz rygorystycznymi przepisami dotyczącymi rybołówstwa, wpływa korzystnie na wzrost populacji niektórych gatunków.

Na całym wybrzeżu z pewnością znajdziesz mieszkańców usiłujących złowić sobie obiad — możesz śmiało do nich dołączyć. Większość z nich najprawdopodobniej z dumą i przyjemnością udzieli Ci odpowiedzi na pytanie o najlepsze miejsca do łowienia i najlepsze przynęty.

Jeśli jesteś bardziej ambitnym wędkarzem, dołącz do załogi statku czarterowego pływającego do najdogodniejszych miejsc. Doświadczeni kapitanowie mogą także wynająć łódkę i wypłynąć w samotny rejs.

Zobacz sam

Kilka podstawowych zasad

Zezwolenia wędkarskie i inne licencje nie są wymagane ani w przypadku wędkowania dalekomorskiego ani łowienia z morskiego brzegu, jeśli będziesz przestrzegać kilku prostych reguł.

  • Przestrzegaj ograniczeń co do minimalnych rozmiarów ryb (patrz tabela poniżej).
  • Turyści przybywający do Norwegii z zagranicy mogą łowić wyłącznie za pomocą wędki ręcznej.
  • Poza granice kraju można wywieźć 15 kilogramów złowionych ryb lub filetów rybnych oraz jedną dużą rybę w całości. Te restrykcje nie dotyczą turystów, którzy kupują ryby bezpośrednio od rybaków komercyjnych
    i posiadają dowód takiego zakupu.
  • Podczas wędkowania musisz zachować dystans ponad 100 metrów
    od najbliższego gospodarstwa rybnego.
  • Turystom z zagranicy nie wolno sprzedawać złowionych ryb.
  • Węgorz i koleń pospolity to w Norwegii gatunki chronione.

Kodeks postępowania

Norweskie stowarzyszenie myśliwych i wędkarzy określiło zasady, których każdy łowiący w wodach norweskich mórz musi przestrzegać. Oto one:

  1. Zawsze miej na uwadze bezpieczeństwo
  2. Traktuj ryby z szacunkiem
  3. Zachowaj powściągliwość
  4. Zostaw naturę taką jak ją zastałeś
  5. Szanuj innych cieszących się przyrodą
  6. Naucz się zasad pierwszej pomocy
  7. Wróć bezpiecznie do domu
  8. Bądź dumny z siebie w roli wędkarza

Rozmiar ma znaczenie

Aby zachować populacje ryb, wprowadziliśmy system ograniczeń oparty na rozmiarach minimalnych.

Jeśli złowisz rybę o rozmiarach mniejszych niż dozwolone minimum, ostrożnie zdejmij ją z haczyka i wypuść z powrotem do morza. Jeśli ryba jest martwa lub nie ma szans na przeżycie, możesz zachować zdobycz. i przeznaczyć ją do zjedzenia.

Dowiedz się więcej na temat przepisów dotyczących wędkowania.

Pobierz aplikację

Aplikacja Fritidsfiske (m.in. w angielskiej i rosyjskiej wersji językowej) dostarcza wszelkich niezbędnych informacji na temat wędkowania w Norwegii, łącznie ze wskazówkami dotyczącymi obowiązujących przepisów, dozwolonych minimalnych rozmiarów i potrzebnego sprzętu.

Pobierz w iTunes 
Pobierz w Google Play

 

Zbliż się do natury razem z brytyjskim aktorem Davidem Spinxem

Bezpieczeństwo nad wodą

Wskazówki bezpieczeństwa

Jeśli znajdujesz się w wodzie lub nad wodą, weź pod uwagę wszystkie poniższe wytyczne:

  1. Zachowaj zasady bezpieczeństwa i pamiętaj, że planowanie zmniejsza ryzyko i umożliwia Ci swobodną zabawę bez zamartwiania się.
  2. Weź ze sobą niezbędny sprzęt, który powinien być sprawny i łatwo dostępny.
  3. Licz się z morzem i warunkami pogodowymi. Przed wypłynięciem w rejs, upewnij się, że jest bezpiecznie.
  4. Upewnij się, że znasz zasady morza i postępujesz zgodnie z nimi.
  5. Noś kamizelki ratunkowe lub inne urządzenie pomagające w utrzymaniu się na powierzchni wody.
  6. Zrezygnuj z wyjścia nad wodę, jeśli jesteś nietrzeźwy lub zmęczony. Nie steruj łodzią pod wpływem alkoholu lub narkotyków.
  7. Bądź rozważny i pamiętaj, że zachowanie bezpieczeństwa, troska o środowisko i dobre samopoczucie uczestników zabawy należy do obowiązków każdego człowieka.

Lokalne potrawy w norweskim stylu

Zrównoważona konsumpcja, produkcja i spożycie żywności ekologicznej są ważnymi celami politycznymi w Norwegii i stały się także ważną cześcią życia Norwegów.

Słowo "kortreist" (dosłownie "krótki wyjazd") zostało wpisane do norweskich słowników gotowania. Słowo to oznacza produkcję i zużycie większej ilości lokalnych potraw, które nie opierają się na szkodliwym dla atmosfery transporcie. Wielu lokalnych producentów łączy starożytne, norweskie tradycje z nowoczesnymi metodami naukowymi na rzecz rozwoju produktów przyjaznych środowisku.

Produkty można kupić u lokalnych farmerów lub w dużych supermarketach, które skupiają się na sprzedaży produktów lepszej jakości, pochądzących od lokalnych producentów.

Wiele Norwegów chętnie i z dumą używa do przygotowywania posiłków produkty, które sami zebrali. Latem i jesienią lasy pełne są świeżych, dzikich jagód i smacznych grzybów, a ich zebranie to doskonała forma rozrywki i relaksu na łonie natury.

Oferty wędkowania

Nie czekaj aż będziesz na miejscu, aby znaleźć coś, co Cię zainteresuje.

×

Więcej

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad