Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Skurdalen_Geilo Skurdalen_Geilo
Credits
Skurdalen_Geilo.
Photo: Emile Holba / emileholba.co.uk
Campaign
Partner
Ad

Dobre rzeczy przydarzają się tym, którzy ich szukają

Jeżeli potrzebujesz odrobiny ciszy i spokoju podczas swoich wakacji w Norwegii, spędzenie czasu nad jednym z wielu, zdawałoby się bezkresnych norweskich jezior z wędką w dłoni jest strzałem w dziesiątkę. W wielu wypadkach będziesz mieć je tylko dla siebie.

Miejsca odpowiednie do wędkarstwa słodkowodnego są rozsiane po całym kraju, różnią się między sobą krajobrazem i różnym stopniem trudności i zwykle nie są zbyt kosztowne. Połowy łososia są tak popularne, że wymagają odrębnego podejścia (patrz poniżej). W Norweskich wodach powszechnie występuje troć. Inne popularne gatunki to lipień pospolity, sieja pospolita i pstrąg alpejski.

Czyste i zimne wody norweskich jezior są również przyjazne dla szczupaka
i okonia, co daje możliwość ekscytującego łowienia „na przynętę” albo muchówkę.

Najlepszy okres do połowów różni się w zależności od regionu i zależy od szerokości i długości geograficznej, ale można przyjąć, że sezon wędkarski rozpoczyna się w maju.

Wrzesień, a nawet październik, zanim woda w górskich jeziorach zamarznie, to najlepsze miesiące na połowy lipienia.

Oto Twoja zdobycz

Bardziej znane regiony odpowiednie do wędkarstwa słodkowodnego to dolina Hemsedal, gdzie znajduje się rzeka Hemsila, która wraz z dopływami uważana jest za jedno z najlepszych miejsc na połów pstrąga. Wysoko cenione łowiska to także górne części regionu Glomma, gdzie Hans van Klinken stworzył Klinkhammer — wzór znany wszystkim muszkarzom.

Oddalony zaledwie 90 kilometrów od Oslo region Gjøvik to kolejne świetne miejsce odpowiednie do połowów wewnątrzlądowych. Duże i małe jeziora oraz rzeki i strumienie wszelkich rozmiarów zamieszkuje wiele gatunków ryb.

Region Trøndelag w Norwegii Środkowej także obfituje w jeziora, rzeki i strumienie, a dodatkowo na jego terenie znajduje się aż siedem parków narodowych, co gwarantuje nieskończone możliwości wędkarskie: w terenach górzystych żyją pstrągi i pstrągi alpejskie, a w zalesionych dolinach lipienie
i szczupaki.

Norwegia Północna jest przede wszystkim kojarzona z występowaniem dorsza, ale wiele rzek i jezior zlokalizowanych na północy kraju zamieszkuje znacznie więcej gatunków. Można tu złowić: pstrąga, pstrąga alpejskiego, szczupaka lub okonia. Dodatkowo wędkowanie za dnia polarnego w otoczeniu fauny i flory to doświadczenie jedyne w swoim rodzaju.

Łatwy dostęp do lasu otaczającego Oslo czyni stolicę Norwegii miastem innym niż wszystkie. Do lasu Oslomarka możesz dojechać tramwajem z centrum miasta w zaledwie 20 minut. W lasach dookoła Oslo jest około 500 dużych i małych jezior. Wiele z nich odznacza się dobrymi warunkami wędkarskimi, a
w lesie znajdują się domki dla wędkarzy, w których możesz spędzić kilka nocy.

Te wszystkie miejsca to tylko początek wędkarskiej przygody — w Norwegii można znaleźć tysiące odpowiednich do zarzucenia wędki, często nieodkrytych jeszcze przez turystów miejsc.

Odkrywanie terenów rzecznych i łowienie łososi z brytyjskim aktorem Davidem Spinxem

Połowy łososia w Norwegii

Brytyjscy przedstawiciele wyższej klasy, którzy zajmowali się wędkarstwem, odkryli bogactwo norweskich rzek w połowie XIX w. Odtąd co roku tysiące wędkarzy z różnych krajów przyjeżdża tutaj w celu schwytania łososia.

Połowy łososia cieszą się dużą popularnością również wśród samych Norwegów — każdego roku biorą w nich udział dziesiątki tysięcy Norwegów. Ogromna ilość „łososiowych rzek” czyni z Norwegii kraj o największej koncentracji tarlisk łososia atlantyckiego.

Hodowle dzikiego łososia były niegdyś ważnym źródłem pokarmu, dziś jednak łosoś jest raczej odławiany rekreacyjnie. Konsekwencją spadku liczebności łososia, który nastąpił w ciągu ostatnich kilku dekad było wprowadzenie szeregu ograniczeń ilościowych i sezonowych. Na szczęście dla łososi coraz bardziej staje się podejście „złap i wypuść”.

Sezon na łososia trwa krótko — od czerwca do września, lecz jest wyjątkowo ekscytujący dla wędkarzy. Łosoś atlantycki migruje pomiędzy wodami rzek i jezior a wodami morskimi. Pierwsze lata życia spędza w wodzie słodkiej, by następnie przenieść się do morza i spędzić tam od jednej do trzech zim przed powrotem na tarło. Łapanie łososi odbywa się podczas tych okresów migracyjnych,

dlatego wiedza praktyczna ma tutaj podstawowe znaczenie — zalecamy wędkowanie w towarzystwie dobrego lokalnego przewodnika. Różnorodność dostępnych możliwości zadowoli każdego wędkarza.

Licencja na wędkowanie

Licencje zezwalające na wędkarstwo słodkowodne w rzekach, jeziorach i strumieniach są wydawane przez lokalnych właścicieli ziemskich oraz organizacje wędkarskie. Dotyczą określonego obszaru i konkretnego przedziału czasowego i zwykle nie są drogie. Licencje wędkarskie można kupić przez Internet (www.inatur.no lub www.fefo.no w regionie Finnmark),
w lokalnych sklepach sportowych, sklepach z podstawowymi artykułami i na wielu polach kempingowych, a często również u przewodnika.

W dodatku każdy, kto ukończył 16 lat, aby móc łowić łososie, trocie i pstrągi alpejskie, musi uiścić opłatę dla wędkarzy. Można to zrobić przez Internet, odwiedzając witrynę miljodirektoratet.no lub osobiście w krajowych urzędach pocztowych. Opłaty dla wędkarzy dokonuje się raz w roku, a obowiązuje ona od 1. stycznia do 31. grudnia. Dzieci poniżej 16 roku życia mogą łowić w norweskich jeziorach i rzekach bez licencji do 20. sierpnia.

Każdy wędkarz powinien zapoznać się z obowiązującymi limitami dotyczącymi liczby ryb możliwych do uśmiercenia. Możliwe też, że będziesz musiał zgłosić swoje zdobycze. Te ograniczenia są ważne ze względu na zachowanie populacji ryb, zgodnie z zasadą zrównoważonego rozwoju. Coraz popularniejsza wśród wędkarzy staje się zasada „złap i wypuść”. Weź pod uwagę, że połowy węgorza w Norwegii są całkowicie zabronione, dotyczy to zarówno wędkarzy rekreacyjnych, jak i tych łowiących dla celów komercyjnych.

Bezpieczeństwo nad wodą

 

Wskazówki bezpieczeństwa

Jeśli znajdujesz się w wodzie lub nad wodą, weź pod uwagę wszystkie poniższe wytyczne:

  1. Zachowaj zasady bezpieczeństwa i pamiętaj, że planowanie zmniejsza ryzyko i umożliwia Ci swobodną zabawę bez zamartwiania się.
  2. Weź ze sobą niezbędny sprzęt, który powinien być sprawny i łatwo dostępny.
  3. Licz się z morzem i warunkami pogodowymi. Przed wypłynięciem w rejs, upewnij się, że jest bezpiecznie.
  4. Upewnij się, że znasz zasady morza i postępujesz zgodnie z nimi.
  5. Noś kamizelki ratunkowe lub inne urządzenie pomagające w utrzymaniu się na powierzchni wody.
  6. Zrezygnuj z wyjścia nad wodę, jeśli jesteś nietrzeźwy lub zmęczony. Nie steruj łodzią pod wpływem alkoholu lub narkotyków.
  7. Bądź rozważny i pamiętaj, że zachowanie bezpieczeństwa, troska o środowisko i dobre samopoczucie uczestników zabawy należy do obowiązków każdego człowieka.

 

Lokalne potrawy w norweskim stylu

Zrównoważona konsumpcja, produkcja i spożycie żywności ekologicznej są ważnymi celami politycznymi w Norwegii i stały się także ważną częścią życia Norwegów.

Słowo "kortreist" (dosłownie "krótki wyjazd") zostało wpisane do norweskich słowników gotowania. Słowo to oznacza produkcję i zużycie większej ilości lokalnych potraw, które nie opierają się na szkodliwym dla atmosfery transporcie. Wielu lokalnych producentów łączy starożytne, norweskie tradycje z nowoczesnymi metodami naukowymi na rzecz rozwoju produktów przyjaznych środowisku.

Produkty można kupić u lokalnych farmerów lub w dużych supermarketach, które skupiają się na sprzedaży produktów lepszej jakości, pochodzących od lokalnych producentów.

Wiele Norwegów chętnie i z dumą używa do przygotowywania posiłków produkty, które sami zebrali. Latem i jesienią lasy pełne są świeżych, dzikich jagód i smacznych grzybów, a ich zebranie to doskonała forma rozrywki i relaksu na łonie natury.

Oferty wędkowania

Nie czekaj z planowaniem wycieczki, aż będziesz na miejscu.

×

Więcej

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad