Dynamic Variation:
Norway Now
Choose Language
Norway Now
This social element is not currently supported on the China site. This warning will not show on the front end.
Search
Autumn Autumn
Credits
Autumn.
Photo: Erik Jørgensen - Visitnorway.com
Campaign
Partner

Nasyć oczy i usta przysmakami jesieni

Jesień to zimniejsza młodsza siostra lata. Na pewno jest też bardziej kolorowa: za jej panowania przyroda przybiera czerwone, żółte i pomarańczowe barwy, a w górach i lasach pełno jest jagód i grzybów. Jeśli nie tolerujesz mocnego letniego słońca, jesień to zdecydowanie pora roku dla Ciebie, aby wyruszyć na łono natury.

Jesienią możesz podczas spacerów zaczerpnąć świeżego rześkiego powietrza. We wrześniu i w październiku powietrze robi się bardziej wilgotne, a pogoda bardziej „nieokrzesana” — jesienią można spodziewać się obfitych opadów deszczu. Dni stopniowo stają się krótsze, zmrok zapada już wczesnym popołudniem, a im bliżej zimy, tym niższe temperatury.

Jesienią natura przybiera odcienie złota, co można podziwiać podczas wrześniowych spacerów po lesie, kiedy to pogoda jest najlepsza na zbieranie jagód i grzybów.

To prawda, że jesienią na wybrzeżu mogą występować burze przynoszące ze sobą silne wiatry i ulewne deszcze, nie pozwól jednak, by zniechęciło Cię to do odwiedzenia Norwegii. Nie ma przecież lepszego widoku do obserwowania znad ciepłej filiżanki kawy pitej w przytulnej kawiarni, restauracji lub pubie niż jesienny burzowy krajobraz.

Przy okazji możesz nawiązać interesujące znajomości z tubylcami, jako że to tutaj spędza jesienny czas większość Norwegów.

Children playing with leaves in The Frogner Park
Park Frogner w Oslo
CH - Visitnorway.com
The Atlantic Road autumn storm
Droga Atlantycka
Steinar Melby
Newly harvested apples in basket
Farsund
Marte Kopperud - Visitnorway.com
Døråldalen, Rondane, Oppland, Autumn, mountains, sky, clouds, water, grass
Døråldalen
Anders Gjengedal - Visitnorway.com

Sezonowe potrawy

Jesienią nagie gałęzie jarzębiny uginają się pod ciężarem czerwonych owoców, jest to także okres, kiedy na fiordach trwają żniwa. Dzieci rolników często stoją na poboczach ruchliwych dróg, kusząc podróżnych jabłkami, gruszkami i śliwkami na sprzedaż. W niektórych miejscach w Norwegii z owoców jarzębiny przyrządza się słodką galaretkę lub dżem podawany z dziczyzną, bardzo popularne są również szarlotki, różnego rodzaju ciasta i desery ze śliwek, na które niemal każdy ma opracowany swój sekretny przepis.

W Norwegii Południowej sezon na kraby trwa latem, ale im dalej na północ, tym jego koniec się opóźnia. W Norwegii Zachodniej na przykład najlepszym okresem do połowu krabów jest wczesna jesień i to tam należy się udać, by spróbować gotowanego mięsa tego wyjątkowego owocu morza, serwowanego zwykle z białym pieczywem, cytryną i sałatą.

Jesień to także idealna pora na skosztowanie przysmaków z jagnięciny i baraniny. Narodowym daniem norweskim jest „Fårikål” — którego nazwa wymawiana „forrycall” oznacza dosłownie „baran w kapuście” — potrawa składająca się z kawałków baraniny gotowanych w dużym garnku z kapustą, ziemniakami i ziarnami pieprzu. To danie ma nawet swoje święto obchodzone co roku w ostatni czwartek września.

Jeśli więc przypadkiem będziesz w Norwegii właśnie tego dnia, nie musisz się martwić o kolację.

Jak się ubrać jesienią w Norwegii

Wiatr i deszcz mogą uczynić poruszanie się poza czterema ścianami nieprzyjemnym doświadczeniem, ale być może akurat trafisz na prawdziwie letnią aurę ze słońcem uśmiechającym się z błękitnego nieba. Wybór odpowiedniego ubioru jest utrudniony, ale zdecydowanie dobrym pomysłem jest przygotowanie odzieży wierzchniej odpornej na wiatr i deszcz.

Pod spodem natomiast lepiej mieć na sobie kilka warstw ubrań z wełny zamiast jednego grubszego swetra. Dzięki temu będzie Ci łatwiej kontrolować temperaturę i zapewni większą elastyczność. W dodatku wełna w przeciwieństwie do bawełny zapewnia izolację, nawet jeśli zostanie zamoczona, dzięki czemu będzie Ci ciepło nawet podczas nagłego deszczu.

.

Jesień widziana Twoimi oczyma

Wielu turystów decyduje się na podróż w kierunku Drogi Atlantyckiej właśnie w okresie jesieni, aby zobaczyć szalejące nad nią burze.

Lokalna pogoda i panujący tu klimat

Jesienią obszary lądowe tracą więcej ciepła niż wody morskie — w efekcie najwyższe temperatury panują na wybrzeżach. We wrześniu zewnętrzne części fiordu Odlofjord to zwykle miejsca o najwyższych średnich temperaturach w całym kraju. Późną jesienią najcieplejsze miejsca to części wybrzeży Rogaland i Hordaland w Norwegii Zachodniej.

Jesień ustępuje miejsca zimie nie wcześniej niż w październiku, najczęściej jednak przyjścia zimy można spodziewać się w połowie listopada. Różnice pogodowe między regonami północnymi a południowymi są mniej widoczne niż wiosną, ale w Norwegii Północnej i na terenach górskich zima zapanuje wcześniej niż na wybrzeżu i obszarach w głębi lądu.

 

Pozostałe pory roku w Norwegii

Więcej

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad